top of page
Diabete

Σακχαρώδης διαβητης

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος διαβήτης. Αν και η γενετική βάση του διαβήτη τύπου 2 δεν έχει ακόμα πλήρως διευκρινιστεί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τους σημαντικότερους μη γενετικούς, παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου. 

Φοβάσαι μήπως κινδυνεύεις από διαβήτη τύπου 2;

Διαβήτης

Παθήσεις θυρεοειδούς

  • Hashimoto: μία αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό σιγά- σιγά. 

  • Όζοι:  είναι συνήθως ασυμπτωματικοί και αποτελούν τυχαίο εύρημα μετά από κάποιο υπέρηχο ή αξονική.

  • Υπερθυρεοειδισμός: Υπερλειτουργία του θυρεοειδούς η οποία μπορεί να προκληθεί από τη νόσο Graves.

  • Υποθυρεοειδισμός: Υπολειτουργία του θυρεοειδούς, συχνότερη στις γυναίκες, στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό. 

  • Καρκίνος θυρεοειδούς: Περιλαμβάνει έξι τύπους - θηλώδες, θυλακιώδες, μυελώδες, αναπλαστικό καρκίνωμα, λέμφωμα, καρκίνωμα από κύτταρα Hurthle

Thyroid
θυρεοειδής
Pregnancy

Διαβήτης κύησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – συνήθως γύρω στην 24η εβδομάδα – πολλές γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε 4-8 % των κυήσεων.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Προληπτικά, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. 

 

Γυναίκες που είναι παχύσαρκες, είχαν διαβήτη της κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να ελέγχονται από την πρώτη  επίσκεψη (πριν τη 12η εβδομάδα) με καμπύλη σακχάρου.

κύηση

Εμμηνόπαυση
Οστεοπόρωση

  • +++++++++

Emminopafsis
εμμηνόπαυση
Υπόφυση
Pituitary_edited.jpg

Αδένωμα υπόφυσης

  • +++++++++

Επινεφρίδια

Αδένωμα Επινεφριδίου

  • +++++++++

Adrenal_edited.jpg
bottom of page